Mentale & fysieke gezondheid

Ik ben tiener, waarom zou ik naar de psycholoog gaan?

Als tiener ervaar je veel druk. Druk van buitenaf, maar ook druk die je jezelf oplegt.
Druk om de perfecte vriendengroep te hebben. Druk om de ware liefde te vinden. Druk om het perfecte gewicht te hebben. Druk om de perfecte punten te behalen.

Druk. En soms word alles je te veel.

Tip: Voel je dit ook? Lees dan onze blog over prestatiedruk: Alles komt goed, alleen niet vandaag.

In onze samenleving ervaart wel bijna iedereen druk. Druk om constant ‘goe bezig’ te zijn. Productief zijn op het werk, op school, tijdens sport of hobby’s. En al die druk voelt vaak negatief.

Waarom deze druk niet positief ombuigen? We moeten leren dat tijd nemen voor jezelf, jezelf beter te leren begrijpen en jezelf te ontwikkelen, ook productief zijn is. Aan jezelf werken, kan je grootste succes worden. En daar kan een psycholoog je bij helpen.

Met de hulp van een psycholoog, kan je de beste versie van jezelf worden en beter leren omgaan met alle druk die je ervaart.

De taboe om naar een psycholoog te gaan

Jammer genoeg rust er ook in 2024 nog altijd een taboe op naar een psycholoog gaan.
Alleen ziet dit taboe er anders uit dan je verwacht: Je zou denken dat mensen denken: “Zij gaat naar de psycholoog, ze zal wel depressief zijn”. Maar het klinkt net omgekeerd: “Je bent toch niet depressief, waarom ga je dan naar een psycholoog?”.

Het lijkt alsof onze zorgen, onze gedachten, onze druk … niet serieus genoeg zijn.
Precies of alleen de ergste gedachten mogen gehoord worden door een psycholoog. Dit taboe moet de wereld uit.

Waarom ga je naar een psycholoog?

Mensen gaan niet alleen met hun grootste zorgen naar een psycholoog. Mensen gaan ook naar de psycholoog om gehoord te worden. Om hun hart te luchten, als ze dat niet kunnen bij iemand in hun omgeving.

Mensen gaan naar de psycholoog om zichzelf beter te leren kennen, zichzelf beter te begrijpen. Om gevoelens en gedachten een plaats te geven.

“Taking care of yourself is being productive.”

Mensen gaan naar de psycholoog om te leren omgaan met hun druk die ze ervaren. Een psycholoog leert je soms anders naar dingen kijken, leert je grenzen stellen en beter omgaan met bepaalde situaties. Door naar een psycholoog te gaan, werk je aan jezelf, zorg je voor jezelf.

Naar de psycholoog gaan: een stempel op je voorhoofd.

Hoe dan ook, een date met de psycholoog kan soms als een stempel op je voorhoofd aanvoelen. En toch is er geen reden om beschaamd te zijn over het feit dat je kiest om aan jezelf te werken. Je moet je er niet voor schamen dat je ervoor kiest om gehoord te worden.

Je wilt de beste versie van jezelf worden, jezelf terug vinden. Dit is iets om trots op te zijn.

Laat deze stempel een positieve stempel worden. Een stempel die roept: “Ik kies voor mezelf!”.

Goed om weten: sinds kort kan je als jongere gratis naar de psycholoog. Check alle info op Terugbetaling psycholoog | solidaris-vlaanderen.be.

Copy by Kyarah Willaert.