Reizen & ontspannen

Op Erasmus: de leukste bestemmingen!

Studeren of een stage in het buitenland: niet alleen een onvergetelijke ervaring voor het leven, maar ook mooi op je cv. Maar een locatie kiezen … Het is geen ponykamp. Ook zoveel last van keuzestress? OEBS zet alvast enkele leuke bestemmingen op ’n rijtje!

Populaire bestemmingen dicht bij huis

1. Zwitserland

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je op Erasmus wil, maar wel het overwegen waard! Zwitserland investeert veel in onderwijs en heeft dus ook zeer kwalitatieve hogescholen en universiteiten. Daarnaast word je vaak zelfs betaald wanneer je er stage loopt. Tussen de lessen door kan je heel wat cultuur opsnuiven: kastelen, bruggen, Swiss cheese … zoveel te ontdekken!

2. Portugal

Wil je een Erasmuservaring die aanvoelt als vakantie? Trek dan naar de Portugese zon. De hoofdstad Lissabon barst van de cultuur: gaande van tal van musea tot historische gebouwen én een bruisend uitgaansleven. En oh ja, de meeste lessen zijn in het Portugees dus na je Erasmus kan je probleemloos communiceren met Portugese hotties.

3. Duitsland

Kies je liever voor een land dat iets meer in je comfortzone ligt? Dan is Duitsland misschien wat voor jou. Je kan ervoor kiezen om dicht bij huis te logeren én het klimaat is alvast bijna hetzelfde als in België. Daarnaast is Duits een taal waar wij Vlamingen snel mee weg zijn. Kies je voor Duitsland? De gezellige kerstmarkten in de winter mag je zeker niet overslaan.

4. Noorwegen

Een koe op het kampvuur klaarmaken in ware viking-stijl of skiën van en naar school bij een meter sneeuw? Jep, daarvoor moet je bij de Noren zijn. Er wordt veel geïnvesteerd in onderwijs en studeren is er in de meeste gevallen gratis, ook voor internationale studenten. Need we say more?

5. Frankrijk

Dé meest gekozen Erasmusbestemming is Frankrijk. Want ja: veel zon, een veelgebruikte taal leren, kwalitatief openbaar vervoer én dicht bij huis wat een bezoekje van vrienden en familie mogelijk maakt. Uitgaan in de hoofdstad Parijs is ook leuk, maar kan prijzig zijn. Wil je graag goedkoop stappen? Kies dan best niet voor deze grootstad.

Zijn bovenstaande bestemmingen wat ‘vanilla’ voor jou? Dan kan je ook op Erasmus aan de andere kant van de wereld (of gewoon buiten Europa ;-))! Opgelet: je krijgt voor bestemmingen buiten Europa geen Erasmus-leefloon, dus hou daar rekening mee.

Als het ook wat verder weg mag zijn …

1. Australie

Schrikken een hele dag vliegen en gigantische insecten jou niet af? Howdy, Australia! Zon, zee, strand én heel vrolijke, vriendelijke mensen: dat is wat je van je Erasmus in Australië kan verwachten. Na de lessen trek je steevast naar het strand om samen met je nieuwe vrienden te surfen en relaxen. Heb je soms last van heimwee? Dan is deze locatie minder geschikt gezien een retourtje met het vliegtuig heel erg lang duurt én toch wel prijzig is.

2. Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn enkele goede, private scholen gevestigd. Deze zijn helaas enkel weggelegd voor de rijkere Afrikanen en internationale studenten. De Afrikanen zijn enorm gastvrij, de natuur is prachtig en de temperaturen altijd tropisch warm. Een ware traditie is het ‘braaien’ oftewel grote barbecues die georganiseerd worden en waar de hele buurt op wordt uitgenodigd. Gezelligheid troef!

3. China

Op zoek naar een compleet andere cultuur? Dan kan je op Erasmus naar China. Eén van de populairste Erasmusbestemmingen in China is Shangai. Hier is het elke dag feest. Westerse studenten mogen vaak discotheken gratis binnen en krijgen soms nog gratis drankjes ook. Omdat het Chinees moeilijk te verstaan is, zijn veel Erasmusstudenten geneigd om dicht bij andere Erasmusstudenten te blijven. Treed zeker uit je comfortzone en leg ook contact met de locals.

Testimonies

Simon (26): “Tijdens een Erasmusuitwisseling leer je, meer dan wanneer ook, zelfstandig zijn en krijg je de tijd om na te denken over jezelf. Bij mij gebeurde dat in wereldstad Berlijn. Je ontdekt de stad met je plaatselijke begeleiders en alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk bereikbaar met de metro. Een aanrader!”

Nele (22): “In Parijs leerde ik studenten van over de hele wereld kennen en leerde ik ook heel wat verschillende culturen kennen. Mijn Erasmus was wel niet goedkoop: op stap betaal je 4 euro voor een cola en ook mijn verblijf was duurder dan mijn kot in Leuven. Maar het was elke eurocent waard!”

Amrantar (27): “Australië stond al lang op mijn bucketlist. Zon, zee, golven, strand, ik zag het al helemaal zitten! Jammer genoeg zijn niet alle stranden in Australië even veilig vanwege de haaien en kwallen, maar ik wist toch een leuk strand te vinden waar ik na de lessen naartoe trok. Omdat de Australiërs zo open zijn, maakte ik snel vrienden. We hebben nu nog steeds regelmatig contact via Facebook!”

Vertrekken maar?

Zorg dat je goed voorbereid op Erasmus vertrekt. Kom even langs bij Solidaris om je papierwerk in orde te brengen. Als lid ben je binnen de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein steeds verzekerd tijdens je studies of stage in het buitenland dankzij onze medische reisbijstand Mutas.